Other Skincare tips

Keurmerken op natuurcosmetica

Wanneer je de overstap maakt van reguliere verzorgingsproducten naar natuurlijke verzorgingsproducten , kan het zijn dat je niet weet waar je moet beginnen. Vooral omdat je niet goed weet waar je nu eigenlijk op letten moet. 

In de beauty branche is er de laatste tijd veel vraag naar verzorgingsproducten op natuurlijke basis. Het is dus van groot belang dat de reguliere beauty branche “hierin mee gaat”, willen ze hun producten blijven verkopen. Met de reguliere beauty branche bedoel ik dus cosmeticamerken die schadelijke ingrediënten toevoegen aan hun producten. Stap maar eens binnen bij de lokale drogist. Je zult hier veel cosmeticaproducten tegenkomen die het woord ‘natuurlijk’ bevatten. Helaas kun je er niet zomaar van uitgaan dat het product dan ook daadwerkelijk uit natuurlijke ingrediënten bestaat. En het dus veilig kunt gebruiken. Daarom is het belangrijk dat jij weet wat greenwashing is! En waaraan je 100 % natuurlijke cosmetica kunt herkennen. Hieronder vertel ik je meer en zet ik de belangrijkste keurmerken voor natuurcosmetica op een rijtje. Lees je mee?

Greenwashing

Want wist je dat wanneer een product slechts voor 10% uit natuurlijke ingrediënten bestaat het al een natuurlijk product genoemd mag worden? Dit betekent dat elke producent de claim ‘natuurlijk’ vrij op de verpakking kan zetten, zelfs als dit niet klopt met de inhoud. Dit fenomeen heet ‘greenwashing’, wat inhoudt dat een product een ‘groen’ en gezond imago aangemeten krijgt, zonder dat dit daadwerkelijk zo is. Dat de rest van een zogeheten ‘ natuurlijk ‘ product uit allerlei chemische giftige stoffen bestaat wordt dan maar even achterwege gelaten. Zo zie je dus dat er heel gemakkelijk verwarring kan ontstaan. En dat het ons niet bepaald gemakkelijk wordt gemaakt…

Ondanks het feit dat het in ieder land verplicht is gesteld dat er op de etiketten van cosmetica en verzorgingsproducten vermeld moet worden welke ingrediënten er in zijn verwerkt, is deze informatie in de meeste gevallen erg gebrekkig. Op de etiketten wordt namelijk een abracadabra van chemische termen vermeld, die de meesten van ons niet eens kennen laat staan kunnen begrijpen. Zonder aanwijzingen welke ingrediënten veilig en welke schadelijk zijn heeft dit dus ook weinig nut.

Waaraan herken je natuurcosmetica?

Inmiddels begrijp je vast wel dat je aan zo’n etiket vrij weinig kunt aflezen , tenzij je een chemicus bent. Gelukkig is natuurcosmetica wel te herkennen aan bepaalde keurmerken. Er zijn in Europa diverse instanties die richtlijnen hebben opgesteld voor natuurlijke cosmetica. Al deze keurmerken hebben hun eigen keurmerk-logo die producten alleen maar mogen voeren als ze aan bepaalde (strenge) eisen voldoen. Deze richtlijnen zijn streng en worden ook streng gecontroleerd. Kortom een product met een biologisch keurmerk voor cosmetica is de beste garantie dat je een product in handen hebt waar jij, de mensen om je heen en de aarde blij van worden. Ik heb hieronder de belangrijkste keurmerken voor je op een rijtje gezet. Ik hoop dat het zo makkelijker voor je wordt om een 100 % natuurlijk product te kunnen aanschaffen. Het heeft mij in ieder geval ontzettend geholpen tijdens mijn eigen zoektocht naar natuurlijke cosmetica.

keurmerken

Dit zijn de belangrijkste keurmerken op een rijtje 

NATRUE : is het strengste internationale keurmerk voor natuurcosmetica. Op dit moment is dit het enige label dat de garantie biedt dat een cosmetica product uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat en volledig vrij is van synthetische geur- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen, siliconen, ingrediënten van minerale oorsprong of genetisch gemanipuleerde ingrediënten.

BDIH : dit is een Duits keurmerk voor natuurlijke, diervriendelijke cosmetica, met eerlijke handel als deelaspect. De uitgangspunten van dit keurmerk zijn: tranceerbaarheid van de herkomst van de grondstoffen, geen gebruik van sierproeven, geen gebruik van gentechnologie, alleen natuurlijke grondstoffen die op een milieuvriendelijke manier (bij voorkeur uit de biologische landbouw) geproduceerd worden, indien van toepassing: grondstoffen uit eerlijke handel.

ECOCERT : het Franse Ecocert keurmerk richt zich op milieuvriendelijke productie van voedingsmiddelen, cosmetica en kleding. Producten met het Ecocert keurmerk bevatten natuurlijke ingrediënten uit biologische teelt. Bij het Ecocert Keurmerk moeten producten minstens 95% ingrediënten van natuurlijke oorsprong bevatten. Een klein percentage synthetische stoffen is toegestaan, zoals conserveringsmiddelen en parfum.

VEGAN : Alle producten met dit keurmerk zijn gegarandeerd vrij van dierlijke ingrediënten, niet op dieren getest en geregistreerd bij The Society. The Vegan Society is een Engelse non-profit organisatie, opgericht in 1944, die voorlichting geeft over veganisme en het veganistische leven promoot. Maar let op een product dat vegan gecertificeerd is kan alsnog chemische ingrediënten bevatten. 

FAIRTRADE : Wist je dat het bekende Fairtrade keurmerk niet alleen op voedselselproducten zoals koffie of chocolade zit? Het keurmerk kan ook op cosmeticaproducten staan als er fairtrade-ingrediënten in zitten zoals cacao, katoen, rietsuiker of sesamolie. Cosmeticaproducten met zulke ingrediënten zijn olijfoliezeep, bruine-suikershampoo, wattenstaafjes, make-updoekjes, douchegel en verzorgende crèmes. Fairtrade-producten moeten voldoen aan internationale standaarden. Fairtrade biedt de teler prijsgaranties. Er is een Fairtrade-premie voor bijvoorbeeld onderwijs en gezondheid. Alle ingrediënten die Fairtrade kúnnen zijn in het product, moeten ook Fairtrade gecertificeerd zijn. Voor waterige producten als shampoo en douchegel moet het gehalte aan Faitrade-ingrediënten minstens 2% zijn, voor vettige producten als bodylotion minstens 5%. 

Behalve voor eerlijke handel, zijn er ook eisen op gebied van milieubelasting voor landbouw ingrediënten die Fairtrade gecertificeerd zijn. Zo is er een lijst met gevaarlijke bestrijdingsmiddelen die producenten niet mogen gebruiken en producenten moeten aantonen dat zij het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen minimaliseren. Er zijn geen milieu-eisen aan de rest van de ingrediënten, bijvoorbeeld over de afbreekbaarheid, of ze giftig zijn voor waterorganismen, en of microplastics zijn toegestaan. Ook zijn er geen eisen voor de productie (energie- en watergebruik en afvalbeheer). De verpakking moet waar mogelijk van gerecycled materiaal zijn, of van biologisch afbreekbaar materiaal.

Waar let jij op als je een natuurlijk product aanschaft?

Wil jij meer weten over schadelijke ingrediënten in verzorgingsproducten? Dan is het boek Giftige Schoonheid van Samuel S. Epstein de moeite waard om te lezen. Een echte eye-opener!

Meer informatie over keurmerken op cosmetica kun je o.a op deze website vinden: https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/cosmetica/

Bronnen: foto header via Pexels

Dit artikel is geen samenwerking maar bevat wel affiliate links. Lees hier ook mijn disclaimer.