Steeds meer mensen kiezen gelukkig voor een natuurlijke en bewuste lifestyle. Dit begint vaak met een zoektocht naar gezonde voeding ( althans dat is mijn ervaring ). Geen kant en klare maaltijden of bewerkte producten uit de supermarkt tjokvol e-nummers meer, maar het liefst biologische streekproducten van de markt of de lokale boer. Back to basic, back to nature.
Een logische vervolgstap is dan ook om je cosmetica eens goed onder de loep te nemen. Je kunt supergezond eten maar tegelijkertijd je lichaam onbewust belasten met een cocktail van chemicaliën die tegenwoordig helaas in veel verzorgingsproducten zitten. Wist je dat de gemiddelde vrouw maar liefst 12 tot 15 cosmetica/ verzorgingsproducten per dag gebruikt? Bij mannen ligt dat gemiddelde een stuk lager, maar ook die komen graag goed voor de dag. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar je huid is je grootste orgaan, en daar moet je goed voor zorgen. Alles wat je op je huid smeert, wordt direct opgenomen en komt uiteindelijk in je bloedbaan terecht. Via je bloed verspreidt het dan verder naar je organen. En je kunt je vast wel voorstellen dat synthetische stoffen ( stoffen die in een fabriek gemaakt worden waar helaas de meeste verzorgingsproducten uit bestaan ) niet veel goeds beloven.
De kans is dan ook groot dat je op deze website terecht bent gekomen omdat je meer wilt weten over natuurlijke verzorgingsproducten. Misschien sta je op het punt om je reguliere cosmetica te vervangen ( bravo ), maar weet je niet goed hoe je het beste kunt beginnen. Inmiddels heb ik aardig wat kennis en ervaring opgedaan, dus via deze blog help ik je graag verder op weg.
Etiketten lezen en ontcijferen
Wil je weten of je een goed natuurlijk product in handen hebt? Dan is het handig dat je een etiket met ingrediënten kunt lezen. Cosmeticafabrikanten zijn namelijk verplicht om deze op hun verpakkingen te zetten. Er is echter wel een klein probleempje, deze etiketten zijn namelijk nauwelijks leesbaar voor de ‘gewone’ consument zoals jij en ik. Een wirwar van onuitspreekbare ingrediënten met veelal Latijnse namen in piepkleine lettertjes. Je moet bijna een chemicus zijn en een enorm vergrootglas bij de hand hebben om dit te kunnen lezen. Ain’t nobody got time for that right?
Gelukkig kun je via diverse gratis apps de ingrediënten van het desbetreffende cosmeticaproduct scannen. Deze apps filteren zo de slechte ingrediënten eruit. Think Dirty & Beat The Microbead zijn gebruiksvriendelijke apps die ik persoonlijk heel erg handig vind om te gebruiken als ik het even niet meer weet. Mocht je wat meer tijd hebben en het interessant vinden dan is het boek Giftige Schoonheid van Samuel S. Epstein een dikke aanrader. In dit boek kun je lezen welke gezondheidsrisico’s er aan bepaalde ingrediënten kleven en welke je beter mijden kunt. Na het lezen van dit boek weet je echt alles over cosmetica! Je kunt hem bestellen via deze link.
Pas op voor Greenwashing & ken je keurmerken
En laat je vooral niet misleiden door bepaalde claims op verpakkingen. Producenten van cosmetica zijn vrij om op hun verpakking bijvoorbeeld de term “natuurlijk” te gebruiken, terwijl maar 1 procent van de ingrediënten in het product daadwerkelijk natuurlijk is en de rest synthetisch. Bizar hé? De cosmetica-industrie ( die bijna net zo groot is als de auto-industrie ) heeft namelijk ook wel door dat de vraag naar natuurlijke producten steeds groter wordt. Ze proberen je om de tuin te leiden met claims zoals, biologisch, natuurlijk , vegan, dermatologisch getest etc. Dit fenomeen heet greenwashing. Maar met een beetje kennis kun je hier gelukkig snel door heen prikken.
Echte natuurlijke cosmetica kun je tegenwoordig gelukkig herkennen aan strenge keurmerken. Er zijn in Europa diverse instanties die richtlijnen hebben opgesteld voor natuurlijke cosmetica. Al deze keurmerken hebben hun eigen keurmerk-logo die producten alleen maar mogen dragen als ze aan bepaalde (strenge) eisen voldoen. Deze richtlijnen zijn streng en worden ook streng gecontroleerd. Kortom een product met een biologisch keurmerk voor cosmetica is de beste garantie dat je een product in handen hebt waar jij, de mensen om je heen en de aarde blij van worden. Wil je meer weten over deze keurmerken. Lees dan ook deze blog.
Waar begin ik?
Stel je hebt dus de keuze gemaakt om je reguliere cosmeticaproducten te vervangen voor natuurlijke producten waar kun je dan het beste beginnen? Je hoeft echt niet alle verzorgingsproducten in 1 x te vervangen. Check je badkamer kastje en maak een selectie met producten die je dagelijks gebruikt ( zoals bijvoorbeeld dagcrème, reiniging, deodorant en tandpasta ) , en producten die je wekelijks of zelfs maandelijks gebruikt ( zoals bijvoorbeeld een scrub, body lotion, of een gezichtsmasker ). De cosmeticaproducten die je dagelijks gebruikt ga je eerst vervangen. De producten die je maandelijks gebruikt kun je op een later moment vervangen. En wellicht zitten er wel producten tussen die je eigenlijk nooit gebruikt. Zo heb ik bijvoorbeeld al jaren geen bus met haarlak meer aangeraakt want less is more.
Je gaat op onderzoek uit zodra je besloten hebt welke producten je als eerste vervangt. Je weet nu immers waar je op moet letten, 100 % groene natuurlijke cosmetica herken je aan keurmerken! Ook prik je door greenwashing praktijken heen en als je het even niet meer weet heb je een handige app bij de hand.
Maar ook in de wereld van natuurcosmetica is er zoveel keus. Gelukkig heb ik al heel wat verzorgingsproducten getest, onder het kopje reviews vind je veel van mijn ervaringen terug. Maar hou er wel rekening mee dat ieder huidtype anders is. En ook kunnen de wensen voor een product verschillen. Zo hou ik bijvoorbeeld ontzettend van frisse Citrus geuren maar misschien ben jij wel meer team ultra zoet. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van uit proberen, net zolang totdat je de ware gevonden hebt. En dat kan soms best wel even duren, dus heb geduld.
P.s. als je jarenlang verzorgingsproducten met synthetische stoffen hebt gebruikt zoals paraffine ( deze stof wordt gemaakt uit resten van aardolie afval ), dan kan het zijn dat je huid eerst af moeten kicken van een paraffine verslaving. Je lichaam is de eerste paar weken heel hard aan het werk om deze gifstoffen uit je systeem te verwijderen. Dat kan dus gepaard gaan met een geïrriteerde of gevoelige huid. Gun je huid dan ook de tijd om haar werk te doen en om te wennen aan je nieuwe cosmeticaproducten.
Met al deze informatie kun je direct aan de slag om je verzorgingsroutine een stukje groener te maken. Mocht je nog vragen hebben dan help ik je graag, stuur mij een e-mail of een DM via Instagram. En geniet vooral van het proces, want het is erg leuk om nieuwe producten te ontdekken ! Liefs Marije
Dit artikel bevat affiliate links. Lees hier ook mijn disclaimer.