zwanger
alles SKIN

Zwanger, voor welke verzorgingsproducten kies jij?

Er is altijd wel iemand in je omgeving die zwanger is of graag zwanger wil worden. Of misschien ben je zelf wel zwanger? Gefeliciteerd dit is waarschijnlijk de mooiste tijd van je leven. Je wilt je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden, neem dan ook eens de tijd om deze informatieve blog post door te lezen wellicht heb je er iets aan.

Algemeen bekend is wanneer je zwanger bent of wilt worden het zeer verstandig is om te stoppen met roken, drinken en je leefstijl aan te passen. Je leefstijl aanpassen betekend dat je sommige voeding beter kunt laten staan en sommige voeding beter wel tot je kunt nemen. Ook is het belangrijk dat je stress zoveel mogelijk mijdt. Dit allemaal om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen en hopelijk een gezond kindje ter wereld te kunnen brengen.

Maar hoe zit het eigenlijk met verzorgingsproducten?

Maar helaas wordt er relatief weinig aandacht besteed aan het aanpassen van je verzorgingsproducten. Met verzorgingsproducten bedoel ik de producten die je dagelijks gebruikt denk hierbij aan: deodorant, parfum, tandpasta, nagellak, make-up en zelfs je wasmiddel. Deze reguliere verzorgingsproducten zitten namelijk bomvol schadelijke chemische stoffen. En juist ongeboren kindjes zijn zo kwetsbaar omdat ze nog niet volgroeid zijn. Ze nemen deze stoffen makkelijk via het bloed op en worden via de placenta overgedragen van de moeder naar het ongeboren kind. In Denemarken worden zwangere vrouwen zelfs gewaarschuwd om producten met o.a hormoonverstorende stoffen te vermijden, maar helaas zijn we in dit land nog lang niet zover. En dat is erg triest, want als je zwanger bent wil je namelijk het allerbeste voor je kindje. Maar je kunt ze dus juist onbewust in gevaar brengen door al deze hormoonverstorende stoffen dagelijks wel te gebruiken.

Waarom is dit zo gevaarlijk?

In bijna alle reguliere verzorgingsproducten zitten schadelijke chemische stoffen zoals parabenen, parfum, paraffine, propyleenglycol , minerale oliën etc. Elke stof heeft weer een andere gevaarlijke uitwerking op onze gezondheid. Zo zit er in haarverf vaak lood. Het is bewezen dat lood slecht is voor het zenuwstelsel van volwassenen, laat staan voor kleintjes die zich nog moeten ontwikkelen in de baarmoeder. En nagellak bevat allerlei chemische oplosmiddelen zoals ftalaten. Van sommige ftalaten is bekend dat ze het risico op aangeboren afwijkingen verhogen.

En door sommige stoffen verhoog je zelfs de kans op een miskraam! Je vraagt je vast of hoe het mogelijk is dat het toegestaan is dat deze stoffen worden gebruikt in cosmetica? De cosmetica bedrijven geven aan dat er niet genoeg bewijs is op al deze risico’s, omdat er maar een kleine hoeveelheid van deze stoffen in hun product gebruikt wordt. Maar ze staan er niet bij stil dat wij allerlei verzorgingsproducten dagelijks combineren en zo dus onbewust heel veel van deze gevaarlijke stoffen binnen krijgen.

Dit kun je doen

Begin een ruime tijd voordat je zwanger wilt worden al met een vooronderzoek. Bekijk alle verzorgingsproducten die je dagelijks gebruikt. Bevatten ze niet het NATRUE of Ecocert keurmerk http://www.basedonnature.nl/keurmerken/ ? Maak ze op en vervang ze door producten die dit keurmerk wel dragen. Dan weet je 100 % zeker dat je een veilig product gebruikt. Houd er overigens wel rekening mee dat je huid moet herstellen van een paraffine verslaving en soms onrustig kan reageren. Dit is voorkomen normaal gun je huid de tijd om aan de nieuwe natuurlijke verzorgingsproducten te wennen.

Less is more

Daarnaast kun je kijken of er ook producten zijn waar je eigenlijk wel een tijdje zonder kunt zoals bijvoorbeeld nagellak. Wanneer je minder verzorgingsproducten gebruikt verklein je ook de kans om allerlei schadelijke stoffen binnen te krijgen. Daarnaast is het ook heel makkelijk om met natuurlijke ingrediënten zelf verzorgingsproducten te maken zoals maskertjes, scrubs etc bijvoorbeeld http://basedonnature.nl/rozen-body-gezichtscrub-diy/

Ook kun je bijvoorbeeld i.p.v zwangerschaps-olie elke dag je buik lekker insmeren met kokosolie, dit heeft precies dezelfde functie maar is 100 % natuurlijk. Het belangrijkste is om te weten dat je je huid tijdens de zwangerschap net zo goed kunt verzorgen als anders maar dan met natuurlijke producten.En dat moet een hele geruststelling zijn. Niet alleen voor en tijdens de zwangerschap is een ‘gifvrije’ verzorging nodig , ook na de zwangerschap is dit van groot belang. Zo is Zwitsal een heel bekend baby/mama verzorgingsmerk maar zit bomvol schadelijke stoffen. Blijf dus ook na je zwangerschap alert en smeer niet zomaar deze producten op de kwetsbare huid van je pasgeboren kindje. Je kunt het beste de bovenstaande tips dus ook na je zwangerschap blijven doorzetten. Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze post? Geniet van je zwangerschap op een natuurlijke wijze…

Merken die wel veilig zijn om te gebruiken

Huid & Haar: Weleda, Dr Hauschka, Urtekram, Lavera, Alviana, Alverde, Benecos 

Wasmiddelen: Seepje Wasnoten, Sonett, Aleppo zeep

Deze producten zijn o.a te verkrijgen op :

http://www.biggreensmile.nl  

https://www.bol.com/nl/

Dit artikel is geen samenwerking maar bevat wel affiliate links. Lees hier ook mijn disclaimer.

1 thought on “Zwanger, voor welke verzorgingsproducten kies jij?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.