keurmerken
Other,  Skincare tips

KEURMERKEN OP NATUURCOSMETICA

Waaraan herken je natuurcosmetica?

Heb jij weleens gehoord van keurmerken op verzorgingsproducten? Wanneer je de overstap maakt van reguliere verzorgingsproducten naar natuurlijke verzorgingsproducten , kan een begin maken soms vrij lastig zijn. Vooral omdat je niet goed weet waar je nu eigenlijk op letten moet. In de beauty branche is er de laatste tijd veel vraag naar verzorgingsproducten op natuurlijke basis. Het is dus van groot belang dat de beauty branche “hierin mee gaat”, willen ze hun producten blijven verkopen. Stap maar eens binnen bij de lokale drogist. Je zult hier veel producten tegenkomen die het woord ‘natuurlijk’ bevatten. Helaas kun je er niet zomaar van uitgaan dat het product dan ook werkelijk uit natuurlijke ingrediënten bestaat.

Greenwashing

Want wist je dat wanneer een product slechts voor 10% uit natuurlijke ingrediënten bestaat het al een natuurlijk product genoemd mag worden? Dit betekent dat elke producent de claim ‘natuurlijk’ vrij op de verpakking kan zetten, zelfs als dit niet klopt met de inhoud. Dit fenomeen heet ‘greenwashing’, wat inhoudt dat een product een ‘groen’ en gezond imago aangemeten krijgt, zonder dat dit daadwerkelijk zo is. Dat de rest van een zogeheten ‘ natuurlijk ‘ product uit allerlei chemische giftige stoffen bestaat wordt dan maar even achterwege gelaten. Zo zie je dus dat er heel gemakkelijk verwarring kan ontstaan. En dat het ons niet bepaald gemakkelijk wordt gemaakt…

Ondanks het feit dat het in ieder land verplicht is gesteld dat er op de etiketten van cosmetica en verzorgingsproducten vermeld moet worden welke ingrediënten er in zijn verwerkt, is deze informatie in de meeste gevallen erg gebrekkig. Op de etiketten wordt namelijk een abracadabra van chemische termen vermeld, die de meesten van ons niet eens kennen laat staan kunnen begrijpen. Zonder aanwijzingen welke ingrediënten veilig en welke schadelijk zijn heeft dit dus ook weinig nut.

Gelukkig kun je vertrouwen op keurmerken 

Inmiddels begrijp je vast wel dat je aan zo’n etiket vrij weinig kunt aflezen , tenzij je een chemicus bent. Gelukkig is natuurcosmetica wel te herkennen aan bepaalde keurmerken. Er zijn in Europa diverse instanties die richtlijnen hebben opgesteld voor natuurlijke cosmetica. Al deze keurmerken hebben hun eigen keurmerk-logo die producten alleen maar mogen voeren als ze aan bepaalde (strenge) eisen voldoen. Deze richtlijnen zijn streng en worden wellicht nog strenger gecontroleerd. Kortom een product met een biologisch keurmerk voor cosmetica is de beste garantie dat je een product in handen hebt waar jij, de mensen om je heen en de aarde blij van worden. Ik heb hieronder de belangrijkste keurmerken voor je op een rijtje gezet. Ik hoop dat het zo makkelijker voor je wordt om een 100 % natuurlijk product te kunnen aanschaffen. Het heeft mij in ieder geval ontzettend geholpen tijdens mijn eigen zoektocht naar natuurlijke cosmetica.

keurmerken

De belangrijkste keurmerken op een rijtje

NATRUE : is het strengste internationale keurmerk voor natuurcosmetica. Op dit moment is dit het enige label dat de garantie biedt dat een cosmetica product uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat en volledig vrij is van synthetische geur- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen, siliconen, ingrediënten van minerale oorsprong of genetisch gemanipuleerde ingrediënten.

BDIH : dit is een Duits keurmerk voor natuurlijke, diervriendelijke cosmetica, met eerlijke handel als deelaspect. De uitgangspunten van dit keurmerk zijn: tranceerbaarheid van de herkomst van de grondstoffen, geen gebruik van sierproeven, geen gebruik van gentechnologie, alleen natuurlijke grondstoffen die op een milieuvriendelijke manier (bij voorkeur uit de biologische landbouw) geproduceerd worden, indien van toepassing: grondstoffen uit eerlijke handel.

ECOCERT : het Franse Ecocert keurmerk richt zich op milieuvriendelijke productie van voedingsmiddelen, cosmetica en kleding. Producten met het Ecocert keurmerk bevatten natuurlijke ingrediënten uit biologische teelt. Bij het Ecocert Keurmerk moeten producten minstens 95% ingrediënten van natuurlijke oorsprong bevatten. Een klein percentage synthetische stoffen is toegestaan, zoals conserveringsmiddelen en parfum.

VEGAN : Alle producten met dit keurmerk zijn gegarandeerd vrij van dierlijke ingrediënten, niet op dieren getest en geregistreerd bij The Society. The Vegan Society is een Engelse non-profit organisatie, opgericht in 1944, die voorlichting geeft over veganisme en het veganistische leven promoot. Maar let op een product dat vegan gecertificeerd is kan alsnog chemische ingrediënten bevatten. 

Waar let jij op als je een natuurlijk product aanschaft?

Meer informatie kun je op deze website vinden: https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/cosmetica/

Dit artikel is niet gesponsord.