essentiële olie
alles Aromatherapy

Alles wat je moet weten over essentiële oliën

Op jonge leeftijd kwam ik al onbewust met essentiële oliën in aanraking. Bij ons thuis was het namelijk een traditie om tijdens de wintermaanden een sinaasappel te versieren met kruidnagels. Een leuke creatieve bezigheid voor jong en oud, maar wel eentje met een functie. Het aroma van de sinaasappel i.c.m de kruidnagels bleef namelijk nog wekenlang in de huiskamer hangen en zorgden voor een heerlijk winters sfeertje.

Onlangs bezocht ik het Physalis Aromatherapy Fall Bliss press event in The Conscious Club. En daar dwaalden mijn gedachten ook weer even af naar de warme gezellige huiskamer van vroeger door het ruiken van de kruidige ayurveda geur die uit de aroma diffuser kwam. Geuren wekken niet alleen herinneringen op, ze hebben ook een invloed op je gemoedstoestand. Tijdens het event heb ik veel geleerd over essentiële oliën. Ook hoe je essentiële olie het beste kunt toepassen in je verzorgingsroutine en daar ga ik je vandaag meer over vertellen lees je mee?

Wat zijn essentiële oliën?

Laten we even terug gaan naar de basis want wat zijn essentiële oliën nou eigenlijk? Essentiële oliën zijn de geurige, vluchtige bestanddelen van geneeskrachtige planten, kruiden, bloemen, vruchten en zaden. Sommige planten hebben een sterke geur om insecten aan te trekken. Andere planten gebruiken hun geur om insecten en ziektes op afstand te houden. Elke plant heeft een uniek aroma en kent dus ook zijn eigen toepassing. In de aromatherapie gebruikt men natuurzuivere essentiële oliën om de lichamelijke en mentale gezondheid te bevorderen. Essentiële oliën kunnen worden verneveld voor inhalatie, in zeer kleine doses worden ingenomen of via de huid worden opgenomen via massage of een bad.

De geschiedenis van essentiële olie

De meeste oude beschavingen maakten gebruik van de heilzame werking van essentiële oliën. Historische Indische en Chinese documenten beschrijven het gebruik van aromatische oliën voor het bevorderen van de gezondheid. De Grieken en Romeinen genoten regelmatig van geurige oliebaden en massages. En de oude Egyptenaren gebruikten essentiële oliën als cederhout, wierook en mirre bij het balsemen. We kunnen de Egyptische priesters dan ook beschouwen als de eerste aromatherapeuten ter wereld. In het begin van de vorige eeuw werd door de Fransman Gattefossé de basis gelegd van de moderne aromatherapie. Hij ontdekte dat lavendelolie een brandwond op zijn hand snel genas en raakte gefascineerd door de werking van essentiële oliën.

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie ( ook wel essentiële olie genoemd ) van kruiden, bloemen en andere plantendelen.  Aromatherapie komt van het Griekse “aroma” = geur en van “therapia” = verzorging, behandeling.

Waarom is essentiële olie zo kostbaar?

Essentiële olie wordt op twee manieren verkregen. O.a door langzame en volledige stoomdistillatie bij lage druk. Hierbij wordt stoom door een distillatievat met planten (bladeren, bloemen) geleid. De plantencellen barsten open, de vluchtige, aromatische essences gaan met de stoom mee en condenseren na afkoeling. Zo verkrijgt men enerzijds het hydrolaat: het water met de wateroplosbare aromatische molecules en anderzijds de essentiële olie: niet wateroplosbare aromatische molecules en (meestal) lichter dan water. De olie drijft op het water en wordt afgedecanteerd ( afgieten van het bezinksel ). De andere methode is door persing, bij citrusvruchten. De schil van de citrusvruchten is namelijk zeer rijk aan essentiële oliën ( my good old mom knows ;).

Tijdens het Aromatherapy event vertelde Ciska van Physalis dat de hoeveelheid essentiële olie sterk afhankelijk is van plant tot plant. Zo heb je bijvoorbeeld voor één kilogram essentiële lavendelolie 150 kg bloeiende lavendeltoppen nodig. En voor 1 kilogram essentiële rozenolie maar liefst 4000 kg rozenblaadjes! Dat maakt deze oliën dus ook zo kostbaar ( en rozenolie steekt daar met kop en schouders bovenuit ).

Zo herken je essentiële olie van goede kwaliteit

De ene olie is de ander niet. Loop maar eens bij een drogist binnen dan zul je direct merken dat er een enorm prijsverschil is. Je kunt de oliën al krijgen vanaf een paar euro per stuk ( vaak niet zuivere olie van goede kwaliteit) oplopend tot 20 euro of meer. Het is natuurlijk belangrijk om te realiseren dat je of iets koopt dat je gezondheid ondersteunt, of iets dat je systeem belast. Iedere olie die niet 100% zuiver is die je gaat gebruiken, is een last voor je lichaam, omdat onnatuurlijke stoffen verwerkt en afgevoerd moeten worden door je organen. Maar waaraan herken je nou een essentiële olie van goede kwaliteit die 100 % zuiver is? Ik heb het voor je op een rijtje gezet.

  • Latijnse naam

Van de meeste planten en kruiden bestaan verschillende versies. Zo zijn er tientallen soorten lavendel maar alleen de benaming essentiële olie van lavendel is onvolledig. Voor het therapeutisch effect wil je namelijk de juiste soort hebben. Het is dus zeer belangrijk dat de exacte botanische ( Latijnse naam) vermeld wordt op de verpakking.

  • Land van oorsprong

Waar een plant groeit ( klimaat, bodemsoort, hoogte ) en de manier hoe een plant geteeld is, heeft allemaal invloed op de kwaliteit van de olie. Een lavendel olie uit Frankrijk is vaak van betere kwaliteit dan lavendel olie van Nederlandse bodem. Dit komt omdat lavendel van oorsprong voorkomt in Frankrijk en daar dus in haar natuurlijke habitat groeit. Wat de kwaliteit van de plant en uiteindelijk de olie uiteraard ten goede komt.

  • Check de ingrediënten op het flesje

Als een essentiële olie slechts een paar euro kost is het verstandig om de ingrediënten te checken op de verpakking. Grote kans dat het namelijk aangelengd is met een niet vluchtige draagolie of erger nog met chemische toevoegingen zoals alcohol. Koop dit product niet het is namelijk niet 100 % zuiver en vaak ook schadelijk voor je gezondheid.

  • Teelt en destillatie

Vertrouw nooit labels waarop staat “100% natuurlijk” ( hello greenwashing). Bekijk het kweek-, teelt-, en destillatieproces van het bedrijf dat de oliën produceert. De bedrijven die oliën met een therapeutische waarde verkopen, begrijpen dat dit belangrijk is voor de klant en hebben een website met informatie over hun standaarden en over hoe, wanneer, waar en wat ze doen binnen het hele proces van zaaien tot en met destilleren.

  • Het flesje

Het flesje waar je olie in zit kan een aanwijzing zijn van de kwaliteit van de olie. De oliën van therapeutische waarde worden altijd verkocht in donkerkleurig glas ( het liefst miron violet glas) en hebben vaak een extra dopje in het flesje zitten dat ervoor zorgt dat de olie druppelsgewijs kan worden toegepast. Je kunt de essentiële olie het beste op een donkere koele plaats bewaren.

Zelf aan de slag met essentiële olie

Hopelijk ben je niet afgehaakt na het lezen van de bovenste lap tekst. Nu komen we namelijk aan bij het leukste gedeelte, de essentiële oliën toepassen in je verzorgingsroutine.

Good to know: gebruik essentiële oliën nooit puur op de huid ( met uitzondering van lavendel olie). Voor je olie op de huid gaat gebruiken is het verstandig om een allergietest te doen. Neem één druppel van de essentiële olie die je wilt gebruiken en smeer dit samen met een drup plantaardige olie op de binnenkant van je elleboog. Als de huid na 24 uur niet rood of jeukerig aanvoelt ben je niet allergisch.

Waar kun je essentiële olie allemaal voor gebruiken? Essentiële olie is echt multifunctioneel inzetbaar als het gaat om skincare en verzorging. Je kunt essentiële olie o.a gebruiken om je eigen tandpasta, shampoo, deodorant of bijvoorbeeld body scrub te maken ( https://www.basedonnature.nl/rozen-body-gezichtscrub-diy/). Ook kun je essentiële olie gebruiken voor een zalige massage! Voeg 5 a 10 druppels essentiële olie toe aan een koudgeperste biologische plantaardige olie ( amandel en argan olie zijn geschikte dragers) om lekker mee te masseren.

Voetenbadje met essentiële olie voor vermoeide voeten

Ben jij altijd druk en gehaast? Probeer dan om elke week een voetenbad te nemen. Een voetenbadje zorgt er letterlijk voor dat je even stil staat, en dat je weer connectie maakt tussen lichaam en geest. Aan een voetenbad kun je allerlei verschillende soorten essentiële oliën toevoegen. Voor opkwikkende voetenbadjes kun je bijvoorbeeld kiezen voor essentiële oliën zoals mandarijn of grapefruit. Maar voor dit recept heb ik Always Zen van Physalis gebruikt , een heerlijke essentiële olie om kalmte en gemoedsrust te vinden en je hoofd leeg te maken.

Zo maak je het

Vul het voetenbadje met warm water ( zorg er voor dat het niet te warm en niet te koud is ). Giet er een kopje amandelmelk in. Melk zorgt voor een lekkere zachte huid. Daarnaast is melk een goede een emulgator, een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn zoals water en essentiële olie. Voeg er vervolgens een paar drupjes Always Zen essentiële olie aan toe.

Voor het instant luxe gevoel kun je er nog een handvol gedroogde rozenknopjes of blaadjes aan toevoegen. In dit geval zou je er ook eventueel gedroogde lavendel kunnen gebruiken, maar voor mij persoonlijk word het lavendelgehalte dan wat te hoog vandaar dat ik voor de mooie kleurige rozenblaadjes kies ( die kun je o.a kopen bij de Dille-Kamille. Vervolgens kun je heerlijk met de beentjes onderuit en lekker 20 minuutjes genieten. Zorg ervoor dat je geen stoorzenders op de achtergrond hebt tv en telefoon dus even uit, geniet ervan….

Physalis Always Zen is o.a verkrijgbaar bij: https://www.hollandandbarrett.nl

Dit artikel is geen samenwerking maar bevat wel affiliate links. Lees hier ook mijn disclaimer.

1 gedachte over “Alles wat je moet weten over essentiële oliën”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.